Quin llibre trio aquest any? / ¿Qué libro elijo este año?

Demà serà Sant Jordi, per a molts un dia ben especial, ja sigui per la celebració de la primavera, l’exaltació de l’amor o per l’adquisició de nous llibres. A l’equip de TEAMAR ens agrada especialment aquesta data, podem dir que som unes rates de biblioteca (per molt estranya que ens sembli l’expressió).

Volem recomanar-vos un llibre il·lustrat adreçat a preadolescents i adolescents que parla sobre el consentiment i un llibre per a joves i adults que explica el TEA de manera clara i científica. A continuació us en fem un breu tastet.

El Consentimiento (¡para niños y niñas!): cómo poner límites, pedir respeto y estar a cargo de ti mismo de la Rachel Brian

Imatge: portada de llibre


Qualsevol adult a càrrec d’infants i adolescents, s’haurà preocupat en algun moment per poder protegir-los de cara a una situació d’abús sexual. Sembla un tema ben delicat i fins i tot a vegades ens podem sentir bloquejats davant de la idea d’haver de parlar d’aquests temes amb els nostres fills/es.

El llibre del Consentimiento, de manera concreta i visual, explica als seus lectors que ells són qui posen les normes sobre el seu cos. Que cada vegada que s’aproximen a una persona coneguda poden escollir com saludar-la o relacionar-s’hi, sense veure’s obligats a fer abraçades o petons que els puguin incomodar. És una manera ben simple d’explicar que cada persona té dret a gaudir de la seva autonomia corporal i que només ella pot escollir com vol relacionar-se corporalment. A més, els estudis reforcen la idea que donar “permís” als joves per dir que “no” davant de contactes físics no volguts, els protegeix de cara a futurs abusos sexuals en les diverses etapes de la vida.

Tot just fa un any, la Fundació Vicki Bernadet ens va fer una formació centrada en la prevenció de situacions d’abús i el seu missatge anava de la mà del que ens transmet la Rachel amb el seu llibre il·lustrat. Us recomanem veure la xerrada de la Viki parlant de la importància de dir donar el consentiment: https://www.fbernadet.org/es/tedxmadrid-vicki-bernadet-habla-de-asi/.

L’Autisme explicat als no autistes: els Trastorns de l’espectre autista (TEA) en 55 preguntes i respostes de la Brigitte Harrisson i la Llis St-Charles amb la col·laboració de la Kim Thúy.

Imatge: portada del llibre


Quan arribeu a l’Associació molts de vosaltres ens expliqueu com us heu anat endinsant en el món del TEA. Com, amb paciència i dedicació, heu anat recollint informació per poder comprendre millor al vostre familiar amb aquest diagnòstic. D’això se’n diu: set de coneixement!

Ens encanta Sant Jordi i pensem que la millor manera de saciar aquesta set és a partir d’un bon llibre que equilibri la recerca científica amb la divulgació feta per tots els públics. Us podem confirmar entusiasmats que l’hem trobat: L’autisme explicat als no autistes.

Amb el títol ens deixen ben clar que la Brigitte Harrisson, la Lise St.Charles i la Kim Thúy volen apropar-nos les claus bàsiques per comprendre un del trastorns més complexes del neurodesenvolupament. Les tres ens aporten la visió d’una treballadora social amb aquest diagnòstic, una formadora-investigadora-terapeuta que és especialista amb el trastorn i una escriptora-traductora-advocada que és mare d’una persona amb TEA.

Les autores ens exposen els principals interrogants que pot tenir una persona diagnosticada amb aquest trastorn. Han fet un recull de les cinquanta-cinc preguntes, les quals les responen amb els més recents descobriments neurocientífics i l’experiència en primera persona de la Brigitte i la Kim.

Nosaltres ens l’hem llegit i trobem que informen sobre qüestions que afecten a quasi totes les persones amb aquest diagnòstic, independentment del punt en que es trobin de l’espectre. Sempre hem de tenir en compte les diferències individuals i comprendre que dues persones amb TEA, tot i tenir la mateixa dificultat, la poden expressar o afrontar de maneres lleugerament diferents. Tot i això, pensem que aquest llibre pot donar resposta a aquells dubtes, tant vostres com de familiars i amics que vulguin endinsar-se en el món de l’autisme.

Recomanem que deixeu a l’abast dels vostres fills adolescents amb TEA qualsevol tipus de divulgació, perquè el coneixement ens explica allò complex i ens tranquil·litza a parts iguals. De fet, moltes vegades són el mateixos joves i adults amb TEA qui estan al dia dels descobriments neurocientífics d’aquest diagnòstic.

L’equip de Teamar us volem desitjar una bona diada de Sant Jordi i que gaudiu de la lectura!

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat d’utilitat! Si ha estat així, compartiu-lo i doneu LIKES!
Ens veiem el proper juernes!

L’equip de psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR


Mañana será Sant Jordi, para muchos un día muy especial, ya sea por la celebración de la primavera, la exaltación del amor o por la adquisición de nuevos libros. Al equipo de TEAMAR nos gusta especialmente esta fecha, podemos decir que somos unas ratas de biblioteca (por muy extraña que nos parezca la expresión).

Queremos recomendaros un libro ilustrado dirigido a preadoslecentes y adolescentes que habla sobre el consentimiento y un libro para jóvenes y adultos que explica el TEA de manera clara y científica. A continuación, os haremos una breve cata.

El Consentimiento (¡para niños y niñas!): cómo poner límites, pedir respeto y estar a cargo de ti mismo de Rachel Brian

Imagen: Portada del libro



Cualquier adulto a cargo de niños/as y adolescentes, se habrá preocupado en algún momento para poder protegerlos de cara a una situación de abuso sexual. Parece un tema muy delicado e incluso a veces nos podemos sentir bloqueados ante la idea de tener que hablar de estos temas con nuestros hijos/as.

El libro del Consentimiento, de manera concreta y visual, explica a sus lectores que ellos son quienes ponen las normas sobre su cuerpo. Que cada vez que se aproximan a una persona conocida pueden escoger como saludarla o relacionarse, sin verse obligados a dar abrazos o besos que les puedan incomodar. Es una manera muy simple de explicar que cada persona tiene derecho a disfrutar de su autonomía corporal y que solo ella puede escoger como quiere relacionarse corporalmente. Además, los estudios refuerzan la idea que dar “permiso” a los jóvenes para decir que “no” ante contactos físicos no queridos, los protege de cara a futuros abusos sexuales en las distintias etapas de la vida.

Apenas hace un año, la Fundación Vicki Bernadet nos dió una formación centrada en la prevención de situaciones de abuso y su mensaje iba de la mano del que nos transmite Rachel con su libro ilustrado. Os recomendamos ver la charla de Viki hablante de la importancia de decir dar el consentimiento: https://www.fbernadet.org/es/tedxmadrid-vicki-bernadet-habla-de-asi/.

El Autismo explicado a los no autistas: los Trastornos del espectro autista (TEA) en 55 preguntas y respuestas de la Brigitte Harrisson y la Liso St-Charles con la colaboración de Kim Thúy.

Imagen: Portada del libro


Cuando llegáis a la Asociación muchos de vosotros nos explicáis cómo os habéis ido adentrando en el mundo del TEA. Como, con paciencia y dedicación, habéis ido recogiendo información para poder comprender mejor a vuestro familiar con este diagnóstico. De esto se dice: ¡sed de conocimiento!

Nos encanta Sant Jordi y pensamos que la mejor manera de saciar esta sed es a partir de un buen libro que equilibre la investigación científica con la divulgación hecha para todos los públicos. Os podemos confirmar entusiasmados que lo hemos encontrado: El autismo explicado a los no autistas.

Con el título nos dejan bien claro que la Brigitte Harrisson, la Lise St.Charles y Kim Thúy quieren acercarnos las claves básicas para comprender uno del trastornos más complejos del neurodesarrollo. Las tres nos aportan la visión de una trabajadora social con este diagnóstico, una formadora-investigadora-terapeuta que es especialista con el trastorno y una escritora-traductora-abogada que es madre de una persona con TEA.

Las autoras nos exponen los principales interrogantes que puede tener una persona diagnosticada con este trastorno. Han hecho una compilación de las cincuenta y cinco preguntas, las cuales las responden con los más recientes descubrimientos neurocientíficos y la experiencia en primera persona de la Brigitte y Kim.

Nosotros nos lo hemos leído y encontramos que informan sobre cuestiones que afectan a casi todas las personas con este diagnóstico, independientemente del punto en que se encuentren del espectro. Siempre debemos tener en cuenta las diferencias individuales y comprender que dos personas con TEA, a pesar de tener la misma dificultad, la pueden expresar o afrontar de maneras ligeramente diferentes. Aun así, pensamos que este libro puede dar respuesta a aquellas dudas, tanto vuestras como de familiares y amigos que quieran adentrarse en el mundo del autismo.

Recomendamos que dejéis al alcance de vuestros hijos adolescentes con TEA cualquier tipo de divulgación, porque el conocimiento nos explica aquello complejo y nos tranquiliza a partes iguales. De hecho, muchas veces son los mismos jóvenes y adultos con TEA quiénes están en el día de los descubrimientos neurocientíficos de este diagnóstico.

¡El equipo de Teamar os queremos desear una buena fiesta de Sant Jordi y que disfrutéis de la lectura!


¡Esperamos que os haya gustado la entrada del artículo de hoy, que la compartáis y nos deis un millar de LIKES! ¡Hasta muy pronto!


¡Nos vemos el próximo juernes!

El equipo de psicólogos y psicólogas de TEAMAR

Deixa un comentari