PUC APRENDRE, PUC TREBALLAR / PUEDO APRENDER, PUEDO TRABAJAR

Demà, dia 2 d’abril, es celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Any rere any és una data molt rellevant per tots els nostres infants, joves, adolescents i adults amb TEA, car que ajuda a fer visibles les barreres i oportunitats en què es troben a diari en les diferents àrees de les seves vides. No obstant, les conseqüències socials que la pandèmia de la COVID-19 ha generat al llarg dels últims mesos a tot el món fan que enguany aquesta celebració sigui especialment important.

La situació de pandèmia de la COVID-19 ha empitjorat les desigualtats laborals en tota la població i les ha agreujat encara més en les persones amb TEA, les quals sempre s’han trobat amb desigualtats socio-laborals arreu del món, referents sobretot a l’accessibilitat a les feines, als ingressos econòmics i a la protecció davant la llei.

L’accés a l’educació i a la feina són factors claus per al creixement i desenvolupament personal de tota persona. Així, el lema “puc aprendre, puc treballar” s’utilitza avui per a reivindicar la necessitat de proporcionar a les persones amb TEA una educació de qualitat i que tingui present les seves característiques, alhora que faciliti el seu desenvolupament en l’àrea professional. Això es tradueix en què els permeti aconseguir un treball remunerat, potenciant d’aquesta manera que siguin persones el més autònomes possibles.

És per això que us volem parlar, d’una banda, de diferents projectes que s’estan duent a terme per a potenciar la integració laboral dels nostres joves i adults amb TEA, facilitant l’aprenentatge de coneixements professionalitzadors i adaptant-se a les seves característiques. Aquests en són alguns:

  • LaboraTEA de TEAmar: és un projecte de la nostra associació, que té l’objectiu d’oferir orientació laboral, entrenament en habilitats sociolaborals, formació i acompanyament per a la inserció al món laboral, i una tutorització en el lloc de treball als joves i adults amb TEA.
  • Projecte PROI de la fundació FRIENDS: és un projecte que té l’objectiu principal de facilitar la inserció laboral de joves amb el diagnòstic de TEA, a través de seguir-los formant, treballant hàbits laborals i coneixements professionals, oferint una oportunitat de socialització i de preparar-los per a la transició a la vida adulta, treballant habilitats d’autonomia personal i habilitats socials.
  • Specialisterne: és una empresa social d’origen danès situada a Sant Cugat, que proporciona formació i feina a persones amb el diagnòstic de TEA, dins del sector de la informàtica. La majoria de treballadors tenen el diagnòstic i treballen com a consultors en tasques de proves de software i processament de dades. Un equip treballa per determinar el perfil del candidat i veure a quina oportunitat de feina de l’empresa s’ajusta.

D’altra banda, comptem amb diferents fundacions i programes que es dediquen a la inserció laboral d’un conjunt més ampli de la població i que poden ser una gran ajuda també pels joves i adults amb TEA que volen iniciar-se al món laboral. Alguns d’aquests són:

  • Fundació el Maresme: és una entitat d’iniciativa social sense afany de lucre que promou i impulsa la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. S’ofereix un servei de diagnòstic bio-psico-social a través d’un equip interdisciplinari i s’orienta en relació a diferents qüestions (temes laborals, cursos de formació, temes legals com processos d’incapacitació, tràmits administratius, prestacions i sol·licituds de diferents serveis socials). Els cursos de formació que ofereixen són cursos “professionalitzadors” que els preparen per una posterior inserció laboral.
  • Molí de puig verd: és una entitat privada, d’iniciativa social i sense ànim de lucre orientada a la inserció laboral i social de persones amb trastorns de salut mental. L’objectiu de l’entitat és potenciar les competències professionals d’aquestes persones i ajudar-los a incorporar-se al món laboral de forma normalitzada. També pretén visibilitzar les capacitats personals i laborals d’aquest col·lectiu per contribuir al canvi en la percepció que la societat té d’ell/es.
  • Servei d’Ocupació de Mataró (SOM): és un servei de l’ajuntament de Mataró que té l’objectiu de treballar amb les persones i les empreses del territori, tot oferint orientació, formació i acompanyament a les persones que busquen una ocupació de qualitat, alhora que assessoren a les empreses que volen incorporar talent a la seva organització.
  • Programa de garantia juvenil (generalitat): és una iniciativa europea de treball per reduir l’atur juvenil, impulsada a Catalunya a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Es dirigeix a joves d’entre 16 i 30 anys que no estiguin treballant o formant-se en el moment de la sol·licitud i els ajuda a la inserció laboral, oferint una formació especialitzada per treballar en sectors laborals concrets, recolzament a l’emprenedoria i mobilitat internacional.

Tots aquests són un recull de diferents projectes, programes i serveis que ens permeten als professionals i a les famílies de les persones amb TEA, acompanyar als joves i adults en qüestió, no només en la seva incorporació al món laboral sinó també al seu desenvolupament i creixement personal, tot adaptant-nos a les seves necessitats. Us animem a que els feu un cop d’ull a cadascun d’ells!!

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat d’utilitat! Si ha estat així compartiu-lo i doneu LIKES!!

Ens veiem el proper juernes!

L’Equip de psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR


Mañana, 2 de abril, se celebra el Día Mundial de Concienciación sobre el Autismo. Año tras año es una fecha muy relevante para todos nuestros niños, jóvenes, adolescentes y adultos con TEA, puesto que ayuda a hacer visibles las barreras y oportunidades que se encuentran a diario en las diferentes áreas de sus vidas. Sin embargo, las consecuencias sociales que la pandemia del COVID-19 ha generado a lo largo de los últimos meses en todo el mundo hacen que este año esta celebración sea especialmente importante.

La situación de pandemia de la COVID-19 ha empeorado las desigualdades laborales en toda la población y las ha agravado aún más en las personas con TEA, las cuales siempre se han encontrado con desigualdades socio-laborales en todo el mundo, referentes sobre todo a la accesibilidad a los trabajos, los ingresos económicos y a la protección ante la ley.

El acceso a la educación y al trabajo son factores claves para el crecimiento y desarrollo personal de toda persona. Así, el lema “puedo aprender, puedo trabajar” se utiliza hoy para reivindicar la necesidad de proporcionar a las personas con TEA una educación de calidad y que tenga presente sus características, a la vez que facilite su desarrollo en el área profesional. Esto se traduce en que les permita conseguir un trabajo remunerado, potenciando de esta manera que sean personas lo más autónomas posibles.

Es por ello que os queremos hablar, por un lado, de diferentes proyectos que se están llevando a cabo para potenciar la integración laboral de nuestros jóvenes y adultos con TEA, facilitando el aprendizaje de conocimientos profesionalizadores y adaptándose a las sus características. Estos son algunos:

  • LaboraTEA de TEAmar: es un proyecto de nuestra asociación, que tiene el objetivo de ofrecer orientación laboral, entrenamiento en habilidades sociolaborales, formación y acompañamiento para la inserción en el mundo laboral, y una tutorización en el puesto de trabajo a los jóvenes y adultos con TEA.
  • Proyecto PROI de la fundación FRIENDS: es un proyecto que tiene el objetivo principal de facilitar la inserción laboral de jóvenes con el diagnóstico de TEA, a través de seguirlos formando, trabajando hábitos laborales y conocimientos profesionales, ofreciendo una oportunidad de socialización y de prepararlos para la transición a la vida adulta, trabajando habilidades de autonomía personal y habilidades sociales.
  • Specialisterne: es una empresa social de origen danés situada en Sant Cugat, que proporciona formación y trabajo a personas con el diagnóstico de TEA, dentro del sector de la informática. La mayoría de trabajadores tienen el diagnóstico y trabajan como consultores en tareas de pruebas de software y procesamiento de datos. Un equipo trabaja para determinar el perfil del candidato y ver a qué oportunidad de trabajo de la empresa se ajusta.

Por otro lado, contamos con diferentes fundaciones y programas que se dedican a la inserción laboral de un conjunto más amplio de la población y que pueden ser una gran ayuda también para los jóvenes y adultos con TEA que quieren iniciarse en el mundo laboral. Algunos de estos son:

  • Fundación el Maresme: es una entidad de iniciativa social sin ánimo de lucro que promueve e impulsa la inclusión social y la mejora de la calidad de vida de las personas con discapacidad intelectual. Se ofrece un servicio de diagnóstico bio-psico-social a través de un equipo interdisciplinario y se orienta en relación a diferentes cuestiones (temas laborales, cursos de formación, temas legales como procesos de incapacitación, trámites administrativos, prestaciones y solicitudes de diferentes servicios sociales). Los cursos de formación que ofrecen son cursos “profesionalizadores” que los preparan para una posterior inserción laboral
  • Molí de Puig Verd: es una entidad privada, de iniciativa social y sin ánimo de lucro orientada a la inserción laboral y social de personas con trastornos de salud mental. El objetivo de la entidad es potenciar las competencias profesionales de estas personas y ayudarles a incorporarse al mundo laboral de forma normalizada. También pretende visibilizar las capacidades personales y laborales de este colectivo para contribuir al cambio en la percepción que la sociedad tiene de ellos/as.
  • Servei d’Ocupació de Mataró (SOM): es un servicio del ayuntamiento de Mataró que tiene el objetivo de trabajar con las personas y las empresas del territorio, ofreciendo orientación, formación y acompañamiento a las personas que buscan un empleo de calidad, al tiempo que asesoran a las empresas que desean incorporar talento a su organización.
  • Programa de garantía juvenil (generalidad): es una iniciativa europea de trabajo para reducir el paro juvenil, impulsada en Cataluña a través del Servicio de Ocupación de Cataluña (SOC). Se dirige a jóvenes de entre 16 y 30 años que no estén trabajando o formándose en el momento de la solicitud y los ayuda a la inserción laboral, ofreciendo una formación especializada para trabajar en sectores laborales concretos, apoyo a la emprendimiento y movilidad internacional.

Todos estos son una recopilación de diferentes proyectos, programas y servicios que nos permiten a los profesionales y a las familias de las personas con TEA, acompañar a los jóvenes y adultos en cuestión, no sólo en su incorporación al mundo laboral sino también su desarrollo y crecimiento personal, adaptándonos a sus necesidades. ¡Os animamos a que investiguéis un poquito cada uno de ellos!

¡Esperamos que os haya gustado este artículo y que os haya parecido de utilidad! Si ha sido así compartidlo y dad LIKES!!

¡Nos vemos el próximo juernes!

El Equipo de psicólogos y psicólogas de TEAMAR

Deixa un comentari