“Per fi he aconseguit l’arma llegendària!!” // “¡¡Por fin he conseguido el arma legendaria!!”

No, no, cap aquí no! Has d’anar per la dreta!! D’acord, jo vaig a la dreta i tu a l’esquerra, som-hi! Hem de guanyar!”, crida en Manel.

A en Manel li encanten els videojocs. Hi juga cada dia, unes quantes hores. Els seus pares estan preocupats perquè sembla que visqui enganxat a la pantalla del ordinador i que no faci les coses pròpies d’un noi de la seva edat.

Què li passa a en Manel? Per què li agrada tant jugar a aquests videojocs?

Tothom que coneix en Manel sap que li costa una mica parlar amb altres persones, sobre tot amb nois i noies de la seva edat. Però en el videojoc això no passa! És molt més senzill, ja que tenen un tema en comú que els agrada a tots, i pot mostrar les seves habilitats en el joc, obtenint així reconeixement dels companys. Pot ser valorat socialment d’una manera que li resulta més fàcil. No hi ha malentesos, ni tons de veu, ni llenguatge corporal… és simplement el missatge. Què fàcil pot ser així, oi?

A més, el videojoc resulta distret, entretingut, i va bé per desconnectar d’altres problemes o maldecaps diaris, com les classes, els exàmens, o l’última baralla que va tenir amb el seu germà.

Fins i tot, un dels motius pels quals en Manel pot ser que li agradi tant els videojocs és que és una manera de viure en un món en el que no hi ha conseqüències. Pot fer el que vulgui, i com vulgui, que tot anirà bé! I aquesta és una sensació que a tots ens agrada tenir!

El problema és que dedica moltíssimes hores, després s’altera i li costa dormir, i hi ha molts dies que li fa mal el cap de la pantalla. A més, si un dia no pot jugar per algun motiu, s’enfada força.

Què podem fer per ajudar-lo? Algunes pautes són:

  • Instal·lar l’ordinador o la consola a una zona comunitària de la casa per tal que puguem veure’n l’ús que fa i les hores que hi dedica, i ajudar-lo a emprar el joc de manera controlada.
  • Establir límits de temps. Tal com comentàvem a l’anterior punt, els nois poden no saber controlar les hores que dediquen a un joc, i és important establir un temps màxim de joc.
  • Establir el videojoc com un premi, de manera que no condicioni constantment els horaris i ritmes familiars, sinó que pugui ser utilitzat en moments de descans i un cop estan totes les obligacions realitzades.
  • Conèixer el contingut dels videojocs. De vegades, els nois i noies es descarreguen els videojocs d’internet, i els continguts dels mateixos no sempre són adequats per a la seva edat. És important que puguem veure’ls i explicar-los per què no són adequats per a ells en cas que així ho considerem.
  • No fer una prohibició directa, ja que pot provocar un efecte contrari. Els videojocs poden tenir molts beneficis (millora de memòria a curt i llarg termini, millora d’orientació espacial, …) que no volem perdre! A més, tot allò prohibit es torna més golós! Per això, és important que expliquem bé els límits i els motius pels quals els posem.
  • Fomentar el diàleg en família, perquè si és el cas que el/la noi/a està utilitzant els videojocs per poder desconnectar, pugui trobar un espai amb la família on expressar les seves preocupacions.
  • Donar-li estratègies per relacionar-se sense la pantalla. Si resulta que el motiu del abús del videojoc resideix en la dificultat de relacionar-se amb companys, podem oferir alternatives d’activitats de caire social i de temes dels que conversar amb els iguals.
  • Involucrar-nos en el joc, de manera que entenguin que pot ser una activitat més que podem dur a terme en família, i que podem gaudir plegats!

 

Com sempre, esperem que us hagi semblat útil aquesta publicació, i que amb aquestes pautes, pugueu gaudir més i millor de la vostra vida familiar! I si creus que pot ser útil per algú que coneixes o simplement t’ha agradat, no t’oblidis de recomanar-nos als teus amics, companys i familiars, i fins i tot per les xarxes socials! Ens encanten els vostres LIKEs!

Fins aviat!

L’equip de psicòlegs/gues de TEAMar.

————————————————————————————————————–

No, no, ¡por aquí no! ¡¡Tienes que ir por la derecha!! De acuerdo, yo voy a la derecha y tú a la izquierda, ¡manos a la obra! ¡Tenemos que ganar!”, grita Manel.

A Manel le encantan los videojuegos. Juega cada día, unas cuantas horas. Sus padres están preocupados porque parece que viva enganchado a la pantalla del ordenador y que no haga las cosas propias de un chico de su edad.

¿Qué le pasa a en Manel? ¿Por qué le gusta tanto jugar a estos videojuegos?

Todo el mundo que conoce en Manel sabe que le cuesta un poco hablar con otras personas, sobre todo con chicos y chicas de su edad. ¡Pero en el videojuego esto no pasa! Es mucho más sencillo, puesto que tienen un tema en común que les gusta a todos, y puede mostrar sus habilidades en el juego, obteniendo así reconocimiento de los compañeros. Puede ser valorado socialmente de una manera que le resulta más fácil. No hay malentendidos, ni tonos de voz, ni lenguaje corporal… es simplemente el mensaje. Qué fácil puede ser así, ¿verdad?

Además, el videojuego resulta distraído, entretenido, y va bien para desconectar de otros problemas o dolores de cabeza diarios, como las clases, los exámenes, o la última pelea que tuvo con su hermano.

Es más, uno de los motivos por los cuales a Manel puede ser que le guste tanto los videojuegos es que es una manera de vivir en un mundo en el que no hay consecuencias. Puede hacer el que quiera, y cómo quiera, ¡que todo irá bien! ¡Y esta es una sensación que a todos nos gusta tener!

El problema es que dedica muchísimas horas, después se altera y le cuesta dormir, y hay muchos días que le duele la cabeza de la pantalla. Además, si un día no puede jugar por algún motivo, se enfada bastante.

¿Qué podemos hacer para ayudarlo? Algunas pautas son:

  • Instalar el ordenador o la consola en una zona comunitaria de la casa para que podamos ver el uso que hace y las horas que dedica, y ayudarle a emplear el juego de manera controlada.
  • Establecer límites de tiempos. Tal como comentábamos al anterior punto, los chicos pueden no saber controlar las horas que dedican a un juego, y es importante establecer un tiempo máximo de juego.
  • Establecer el videojuego como un premio, de forma que no condicione constantemente los horarios y ritmos familiares, sino que pueda ser utilizado en momentos de descanso y una vez están todas las obligaciones realizadas.
  • Conocer el contenido de los videojuegos. A veces, los chicos y chicas se descargan los videojuegos de internet, y los contenidos de los mismos no siempre son adecuados para su edad. Es importante que podamos verlos y explicarles por qué no son adecuados para ellos en caso de que así lo consideremos.
  • No hacer una prohibición directa, puesto que puede provocar un efecto contrario. Los videojuegos pueden tener muchos beneficios (mejora de memoria a corto y largo plazo, mejora de orientación espacial,…), ¡que no queremos perder! Además, ¡todo aquello prohibido se vuelve más goloso! Por eso, es importante que expliquemos bien los límites y los motivos por los cuales los ponemos.
  • Fomentar el diálogo en familia, porque si es el caso que el/la chico/a está utilizando los videojuegos para poder desconectar, pueda encontrar un espacio con la familia donde expresar sus preocupaciones.
  • Darle estrategias para relacionarse sin la pantalla. Si resulta que el motivo del abuso del videojuego reside en la dificultad de relacionarse con compañeros, podemos ofrecer alternativas de actividades de tipo social y temas de los que conversar con los iguales.
  • Involucrarnos en el juego, de forma que entiendan que puede ser una actividad más que podemos llevar a cabo en familia, ¡y que podemos disfrutar juntos!

Como siempre, esperamos que os haya parecido útil esta publicación, y que con estas pautas, ¡podáis disfrutar más y mejor de vuestra vida familiar! Y si consideras que le puede ser útil a alguien que conoces o simplemente te ha gustado, no te olvides de recomendarnos a tus amigos, compañeros y familiares, ¡e incluso por las redes sociales! ¡Nos encantan vuestros LIKEs!

¡Hasta pronto!

El equipo de psicólogos/gas de TEAMar.

Deixa un comentari